Hver tredje borger (27 %) ønsker, at kommunen stiller højere krav til bæredygtighed i de offentlige bygninger og  hver femte borger (18 %) ønsker, at kommunens bygninger skal være mere energieffektive. 

Vores ekspert i bæredygtigt byggeri Henrik Poulin giver her en række anbefalinger til, hvordan kommuner kan arbejde med en bæredygtighedsstrategi for bygninger.  

5 anbefalinger til bæredygtigt og energieffektivt byggeri fra Rambølls ekspert Henrik Poulin:


  1. Start med at vurdere standen af jeres bygninger
  2. Skal I renovere eller bygge nyt? Hvad kan bedst betale sig?
  3. Kig både på økonomi og miljø og lav beregninger på tilbagebetalingstiden
  4. Lav et renoveringskatalog og start med de lavthængende frugter
  5. Få et overblik over, hvordan vedvarende energi kan bruges som el- og varmekilde. Læs mere om anbefalingerne nedenfor.

5 Anbefalinger om bæredygtigt byggeri

Af journalist Thomas Funch Peckham

1: Start med at vurdere standen af jeres bygninger

Q: Hvordan starter kommunen arbejdet med en strategi for renoveringer af bygningerne?

A: Helt grundlæggende er det naturligvis vigtigt at have et grundigt overblik over kommunens bygninger. Hvor gamle er de, hvornår blev de sidst renoveret, og hvad er deres nuværende forbrug? Næst skridt er så en liste over, hvad der skal renoveres eller købes til de enkelte bygninger, så de kommer i den stand, I ønsker. Det kan fx være mekanisk ventilation til en folkeskole, facade, akustik og/eller lysdesign.

Download 26 ekspertanbefalinger og undersøgelse


2: Skal I renovere eller bygge nyt? Hvad kan bedst betale sig?

Q: Hvad er næste skridt i strategien?

A: Næste skridt er at kigge på, om det bedst kan betale sig at bygge nyt eller renovere. I Rambøll har vi dokumenteret i en rapport, at renovering ofte er mere fordelagtigt end nybyggeri.

En del af forklaringen er, at energikravene i Bygningsreglementet løbende er blevet strammet, samtidig med at energisektoren har gennemgået en grøn omstilling, hvor fossile brændsler er blevet erstattet af vedvarende energi.

Hvor det tidligere var energien, som var den store CO2-synder i nybyggeri, er det i dag materialerne, som står for størstedelen af CO2-udledningen i nybyggeri. Ved at renovere, har vi mulighed for at bevare de primære konstruktioner i byggeriet, og dermed undgå en stor CO2-udledning forbundet med tilføjelse af store mængder materialer i opførelsesfasen.

 

 ”Hvor det tidligere var energien, som var den store synder, er det i dag materialerne, som står for størstedelen af CO2-udledningen"

 

3: Kig både på økonomi og miljø og lav beregninger på tilbagebetalingstiden

Q: Hvordan gør man det?

A: Hvis kommunen ønsker at renovere, anbefaler jeg, at der udregnes en økonomisk og miljømæssig tilbagebetalingstid. Det skal sikre, at der ikke tilføres flere materialer end højst nødvendigt, og at der opnås den rette balance mellem de økonomiske og miljømæssige udgifter til drift og til de materialer, som tilføjes og afskaffes.

Tilbagebetalingstiderne giver et godt indblik i, hvilke renoveringstiltag, der er rentable at gennemføre – det er de tiltag, hvor tilbagebetalingstiden er kortere end tiltagets levetid. Den miljømæssige tilbagebetalingstid anbefales at være ift. GWP (Global Warming Potentiel), som regnes i CO2-ækvivalenter.

Et eksempel kan være er en facaderenovering, hvor man skal finde frem til, om hele facaden (bagmur, isolering og beklædning) skal udskiftes – eller om det vil være bedst at bevare den bærende del samt isoleringen – og sætte ny beklædning på?

Et andet eksempel kan være, at der ønskes bedre ventilation på en skole. Både omkostningerne ved at udskifte dele af anlægget og ved at anskaffe et nyt udregnes. Den løsning som medfører den laveste tilbagebetalingstid vælges.

4: Lav et renoveringskatalog og start med de lavthængende frugter

Q: Hvad indeholder er renoveringskatalog?

A: Et renoveringskatalog indeholder alle renoveringsmodne bygninger kortlagt via punkt 1. Bygningerne kan evt. oplistes i rækkefølge, alt efter hvor nødvendig renoveringen er, omfanget af renoveringen, samt hvor stor den potentielle miljømæssige og økonomiske besparelse vil være.

Når de renoveringsmodne bygninger er kortlagt, kan der udarbejdes et ”tiltagskatalog”, som indeholder forskellige renoveringstiltag og deres økonomiske og miljømæssige tilbagebetalingstider. Disse renoveringstiltag kan dernæst tilknyttes bygningerne i ”renoveringskataloget” for at få et samlet overblik over bygninger og tiltag.

Med det samlede overblik, vil det være muligt at starte med de lavthængende frugter – altså de bygninger og de renoveringstiltag, som både er økonomisk og miljømæssigt rentable.

Herefter vil det til gengæld blive sværere at vælge, hvilke renoveringstiltag, som skal gennemføres. Hvad skal vægtes højest? Økonomi, miljø, æstetik, indeklima, eller noget helt femte? Her bliver man nødt til overveje, hvordan man vil vurdere tiltagene i forhold til hinanden, for at finde frem til, hvilke tiltag der skal gennemføres først.

Det kan give stor værdi at anvende erfaringer fra andre kommuner. Eksempelvis hvordan de bruger den viden og de tilgængelige redskaber til at bygge og renovere mere bæredygtigt.

5: Få et overblik over energiforsyningen, og hvad der er det mest bæredygtige valg af energikilde

Q: Hvad skal der overvejes her? 

A: Selvom materialer tegner sig for den klart største del af udledning af klimagasser, er energiforbruget i de offentlige bygninger også væsentligt. Næsten tre fjerdedele af de offentlige bygninger er opført før 1980 – før energikravene – og det betyder, at der er et stort potentiale for energibesparelser.

Her er det også væsentligt at kigge på kommunens varmeplanlægning. Som varmeplanmyndighed skal kommunerne nemlig planlægge og godkende den opvarmningsform, der er mest økonomisk for samfundet og forbrugerne.

Fremadrettet bliver en vigtig del kommunens rolle i forbindelse med varmeplanlægning også at fremme brugen af bæredygtig el på tværs af sektorer. Foruden samfundsøkonomien bør kommunen kigge på miljøomkostninger og muligheden for at udnytte den fluktuerende vindenergi. Det kræver et rigtig godt overblik over energiforbruget i kommunen, i kommunens virksomheder og hos borgerne.

Samlet set vil denne mere helhedsorienterede planlægning skabe mere bæredygtige løsninger med fokus på økonomisk, miljømæssig og social bæredygtighed, og den vil - i samspil med kommuneplanlægningen – give et overblik over de energimæssige forhold i kommunen, herunder el, gas, fjernvarme og fjernkøling, energikilder til kommunens bygninger, vand, spildevand, anden omgivelsesvarme, frikøling og offentlig transport.

Download 26 ekspertanbefalinger og undersøgelse

 

Kontakt os 

Henrik Poulin

Henrik  er en oplagt samarbejdsspartner inden for  bæredygtigt byggeri, bæredygtighedsledelse, certificering og rådgvivning inden for livscyklusområdet.

+45 51 61 24 98                       HPIN@ramboll.dk

Anders Dyrelund 

Anders er en førende energikonsulent inden for energiplanlægning og er en oplagt samarbejdspartner inden for planlægning og udvikling af energiområdet. 

  
M: +45 51 61 87 66

Hvilke grønne indsatser ønsker danskerne, at kommunerne prioriterer?

Vi har spurgt 1.000 borgere fra landets kommuner, hvilke klima- og miljøtiltag, kommunerne skal prioritere. Få svar på: 

  • Hvilke grønne indsatser mener borgerne er vigtigst?  
  • Hvilke klimavenlige valg har borgerne  svært ved at foretage? 
  • Hvilke 26 råd giver vores eksperter til kommunerne? 

Er du interesseret i, hvordan svarene fordeler sig?

Få adgang til hele undersøgelsen her.

God fornøjelse. 

Snippet

 

Download undersøgelse + 26 ekspertråd

Du modtager anbefalingerne på e-mail

Læs om vores arbejde med bæredygtighed i andre kommuner 

Bæredygtigt byggeri: Et gennemtænkt rådhus

Rambøll har hjulpet med et rådhus, hvor både den miljømæssige, sociale og økonomiske bæredygtighed er i top.


Læs mere om projektet  

Klimasikring og biodiversitet: Vild natur i byen

Parken skal invitere til slentreture gennem frugtlunden, klatring og opdagelser i vild natur. Borgerne får oplevelsen af at være tæt på den vilde natur.

Læs mere om projektet

Ny plan for kollektiv trafik i Vejle Kommune

I Vejle Kommune har man valgt at gentænke den kollektive trafik helt. Resultatet er en ny plan for bustrafikken og et strategisk afsæt for langsigtet mobilitetsplanlægning.

Læs mere om projektet

Bæredygtigt byggeri: Udvidelse af folkeskole

Katrinedals Skole er blevet gennemgribende renoveret og udvidet, så den i dag fremstår som en topmoderne, fleksibel og fremtidssikret ramme for kreativ undervisning.

Læs mere om projektet

Varmepumper på spildevand giver både fjernkøling og varme i Tårnby

Et nyt energianlæg på Tårnby Renseanlæg leverer både fjernvarme og fjernkøling. Anlægget, som Rambøll har idéudviklet og designet på vegne af Tårnby Forsyning, er til stor fordel for både samfundsøkonomi, CO2-regnskab og virksomhederne i det nye erhvervsområde Scanport.

Læs mere om projektet her.

Plan for ladeinfrastruktur til el-biler i Esbjerg Kommune

I Esbjerg Kommunes Vision 2025 er der et politisk ønske om at være en grøn foregangskommune. Kommunen har mulighed for at benytte sine betydningsfulde rolle som bygherre, myndighed, arbejdsgiver og flådeejer til at understøtte udviklingen og dermed bidrage til en reduktion af transportsektorens CO2-udledning.

Læs mere om projektet her.