Borgerne oplever, at det er let at sortere affaldet og genbruge materialer, og kun hver femte ønsker, at kommunerne skaber endnu bedre løsninger.

I 2025 og 2030 træder nye EU-mål for genanvendelse af materialer i kraft. Rambølls ekspert i ressourcer og affald Louise Åstrøm-Andersen giver her en række råd til, hvordan kommunerne kan arbejde. 

4 råd fra Rambølls ressource- og affalds-ekspert Louise Åstrøm-Andersen:

1. Giv jeres affaldsplan et eftersyn, og overvej kommunens rolle. Inddrag også egen drift og indkøb.
2. Skab forståelse og opbakning for genbrug og sortering blandt borgerne og lav en kommunikationsplan.
3. Indret genbrugspladserne til direkte genbrug, tydeliggør behandlingen, og hvad affaldet bliver til.
4. Vær proaktive med cirkulære løsninger, eksempelvis gennem partnerskabsaftaler med virksomheder. (Læs mere om anbefalingerne nedenfor).

4 anbefalinger om genbrug og genanvendelse

Af journalist Thomas Funch Peckham

1. Giv jeres affaldsplan et eftersyn, og overvej kommunens rolle. Inddrag også egen drift og indkøb.

Q: Hvad skal kommunerne være særligt opmærksomme på?

A: Det er vigtigt at starte med at kortlægge kommunens affalds- og genbrugssystemer i dag. Hvad samles ind, hvordan behandles affaldet, og hvor meget genanvendes? Det er et godt udgangspunktet for at fastlægge, hvilke initiativer, der skal planlægges for at nå 2025-målsætningerne.

Det er også vigtigt at overveje, hvilken rolle kommunen ønsker at spille? Er udgangspunktet alene at fokusere på at levere serviceydelser til borgerne (affaldsindsamling), eller skal der også tages et grundigt kig på kommunens øvrige roller med egen drift og indkøb – og hvad der kan forbedres her?

Der er store ressourceregnskaber, som det vil give mening at kigge på i relation til øget direkte genbrug, genanvendelse af byggeaffald og muligheder som partnerskaber om ændret ressourcehåndtering i et cirkulært økonomisk perspektiv.

Download 26 ekspertanbefalinger og undersøgelse

2. Skab forståelse og opbakning for genbrug og sortering blandt borgerne og lav en kommunikationsplan.

Q: Hvad er næste skridt for kommunerne?

A: Det er vigtigt, at der også lægges en plan for, hvordan man skaber forståelse og opbakning for nye initiativer og fortæller om konsekvenserne ved ikke at handle. Så borgerne eksempelvis ved, hvorfor det giver rigtig god mening at prioritere direkte genbrug og øget genanvendelse af metal, byggeaffald og øvrige materialer.

Her har vi set kommuner, som er gode til at synliggøre resultaterne: De har fx brugt genbrudspladserne som udstillingsvinduer, så de besøgende kan se eksempler på produkter (kompost, nye byggematerialer mv.), der er skabt af genbrugsmaterialer.

Også internt i kommunen er det vigtigt at skabe overblik og forståelse, fordi arbejdet med affald og genbrug i høj grad bør betragtes som en tværfaglig disciplin, som berører mange områder i kommunen. Det gælder fx kommunale områder som indkøbsfunktionen, byggesagsbehandlingen, den fysiske planlægning, vej- og parkområdet mv.

3. Indret genbrugspladserne til direkte genbrug, tydeliggør behandlingen, og hvad affaldet bliver til.

Q: Hvordan arbejder kommunerne med det?

A: Et simpelt, men effektivt greb er, at indrette genbrugsstationerne, så de understøtter den fortælling, som man gerne vil have ud til borgerne. Det skal være tydeligt, hvad der sker med affaldet, hvad der kan genbruges direkte, hvad der genanvendes, forbrændes eller deponeres.

Der bør også sikres områder, der indrettes til direkte genbrug, fx af rent træ, vinduesrammer eller gamle døre. Aarhus Kommune har fx haft succes med den helt særlige genbrugsstation ”REUSE”, hvor borgerne frit kan hente genbrugeligt affald fra containere, som relaterer sig til, hvor materialerne skal bruges: “Stuen”, “børneværelset”, “værkstedet” mv.

4. Vær proaktive med cirkulære løsninger, eksempelvis gennem partnerskabsaftaler med virksomheder.

Q: Hvad skal gøres her?

A: Kommunen kan vælge forskellige roller og ambitionsniveauer. Der findes masser af muligheder. Eksempelvis kan der laves aftaler med producenter af produkter om at udvikle produkter, der anvender kommunens genanvendelige materialer som byggeaffald. Eksempelvis har en kommune indgået et partnerskab om at bruge kompost til at gøde grønne tage og brugt beton i genbrugsprodukter. Det vigtige er, at kommunerne hver især går foran på nogle områder med stort ressourcetræk eller stor affaldsproduktion. Bygge- og anlægsområdet i kommunalt regi er et oplagt område at interessere sig for.

Man kan også vælge at tage fat på de kommunale institutioner, som, ligesom de private husstande, også skal sortere deres affald. Med god brugerinvolvering kan man skabe nogle gode løsninger og et positivt bidrag til kommunens genanvendelsesregnskab.

Download 26 ekspertanbefalinger og undersøgelse

 

 

Kontakt os

Louise Åstrøm-Andersen

Louise er en oplagt samarbejdsspartner inden for  affaldssortering og genanvendelse. Hun har mere end 10 års erfaring med planlægning og analyse 

+45 51 61 24 98                       LOA@ramboll.dk


Hvilke grønne indsatser ønsker danskerne, at kommunerne prioriterer?

Vi har spurgt 1.000 borgere fra landets kommuner, hvilke klima- og miljøtiltag, kommunerne skal prioritere. Få svar på: 

  • Hvilke grønne indsatser mener borgerne er vigtigst?  
  • Hvilke klimavenlige valg har borgerne  svært ved at foretage? 
  • Hvilke 26 råd giver vores eksperter til kommunerne? 

Er du interesseret i, hvordan svarene fordeler sig?

Få adgang til hele undersøgelsen her.

God fornøjelse. 

Snippet

 

Download undersøgelse + 26 ekspertråd

Du modtager anbefalingerne på e-mail

Læs om vores arbejde med bæredygtighed i andre kommuner 

Bæredygtigt byggeri: Et gennemtænkt rådhus

Rambøll har hjulpet med et rådhus, hvor både den miljømæssige, sociale og økonomiske bæredygtighed er i top.


Læs mere om projektet  

Klimasikring og biodiversitet: Vild natur i byen

Parken skal invitere til slentreture gennem frugtlunden, klatring og opdagelser i vild natur. Borgerne får oplevelsen af at være tæt på den vilde natur.

Læs mere om projektet

Ny plan for kollektiv trafik i Vejle Kommune

I Vejle Kommune har man valgt at gentænke den kollektive trafik helt. Resultatet er en ny plan for bustrafikken og et strategisk afsæt for langsigtet mobilitetsplanlægning.

Læs mere om projektet

Bæredygtigt byggeri: Udvidelse af folkeskole

Katrinedals Skole er blevet gennemgribende renoveret og udvidet, så den i dag fremstår som en topmoderne, fleksibel og fremtidssikret ramme for kreativ undervisning.

Læs mere om projektet

Varmepumper på spildevand giver både fjernkøling og varme i Tårnby

Et nyt energianlæg på Tårnby Renseanlæg leverer både fjernvarme og fjernkøling. Anlægget, som Rambøll har idéudviklet og designet på vegne af Tårnby Forsyning, er til stor fordel for både samfundsøkonomi, CO2-regnskab og virksomhederne i det nye erhvervsområde Scanport.

Læs mere om projektet her.

Plan for ladeinfrastruktur til el-biler i Esbjerg Kommune

I Esbjerg Kommunes Vision 2025 er der et politisk ønske om at være en grøn foregangskommune. Kommunen har mulighed for at benytte sine betydningsfulde rolle som bygherre, myndighed, arbejdsgiver og flådeejer til at understøtte udviklingen og dermed bidrage til en reduktion af transportsektorens CO2-udledning.

Læs mere om projektet her.