KONSULTOINTIJätelainsäädännön muutokset tulevat voimaan asteittain
Esimerkiksi elinkeinotoiminnassa syntyneen jätteen haltijan on järjestettävä uudistuneen jäteasetuksen tarkoittama jätteiden erilliskeräys viimeistään 1.7.2022. Euroopan unionin jätesäädöspaketti pantiin Suomessa kansallisesti voimaan vuonna 2021. Suurin osa yrityksiä koskevista velvoitteista on tullut voimaan vuoden 2022 alussa.
Muutoksia jätteiden erilliskeräystä ja jätekirjanpitoa koskevaan sääntelyyn
Jätelainsäädännön uudistuksella tehtiin muutoksia jätteiden erilliskeräykseen. Uudistuksella laajennettiin jätteiden erilliskeräysvelvoitetta siten, että se koskee aiempaa huomattavasti suurempaa määrää yrityksiä.
Uudistuksilla tehtiin muutoksia myös jätteen tuottajan kirjanpitovelvollisuuksiin. Toiminnanharjoittajien tulee pitää jatkossa kirjaa myös POP-jätteen sisältämistä pysyvistä orgaanisista yhdisteistä vastaavaan tapaan kuin vaarallisista jätteistä. POP-jätteestä on myös laadittava jatkossa siirtoasiakirja.
Kirjanpitovelvollisten jätteen tuottajien on lisäksi pidettävä kirjaa myös jätteen tyypistä sekä siitä toiminnasta, jossa jäte on syntynyt.
Korotetut kierrätystavoitteet on saavutettava vuonna 2025
Asetus pakkauksista ja pakkausjätteistä 1029/2021 tuli voimaan 25.11.2021. Uudistus sisältää pakkauksille ja pakkausten kierrätykselle ja uudelleenkäytölle sekä pakkauksen tuottajan maksuosuuksien määräytymiselle yksityiskohtaisemmat vaatimukset. Yritysten laajentunut kustannusvastuu pakkauskeräyksessä alkaa siirtymäajan jälkeen 1.7.2023.
Mitä muita muutoksia?
Ja mitä uudistunut jätelaki merkitsee juuri teidän yrityksessänne? Lue jätelainsäädännön uudistuksista yksityiskohtaisemmin kotisivuillamme olevasta artikkelista.
|