Hver sjette borger mener, at deres kommune bør prioritere at klimasikre byrummene mod oversvømmelser og hedebølger.

Selvom området ikke er højt på borgernes agenda, optager det mange kommuner og med rette, mener Rambølls klimasikringsekspert, Jens Christian Riise.

4 anbefalinger fra Rambølls klimasikringsekspert Jens Christian Riise:

  1. Få styr på jeres plangrundlag, og indtænk jeres klimatilpasningsplaner.
  2. Undersøg jeres risici ifm. nedbør, afløb, højt grundvand og stormflod.
  3. Indtænk klimasikring og fremme af biodiversitet, hver gang der skal en spade i jorden.
  4. Inddrag borgerne, og fortæl hvad de skal vænne sig til.
    Læs mere om anbefalingerne nedenfor.

 

4 anbefalinger: Sådan styrker I jeres klimasikring

Af journalist Thomas Funch Peckham

1: Få styr på jeres plangrundlag og indtænk jeres klimatilpasningsplaner

Q: Hvordan gør kommunerne det?

A: Det er vigtigt, at klimatilpasningsplanerne ses i sammenhæng med hele plangrundlaget for kommunen. Det gælder både kommuneplansstrategi, lokalplaner og spildevands- og forsyningsplaner samt evt. risikostyringsplaner på kysten.

Når sammenhængen er på plads, kan kommunerne sammen med centrale partnere som forsyningsselskabet prioritere, hvilke langsigtede indsatser, der skal sættes i gang for at klimasikre kommunen.

Download 26 ekspertanbefalinger og undersøgelse

2: Undersøg jeres risici ifm. nedbør, afløb, højt grundvand og stormflod

Q: Hvilke risici skal kommunerne overveje?

A: Uden at lyde helt dommedagsagtig, så er der en del risici, som skal overvejes. Det gælder for eksempel nedbør, afløb, højt grundvand, stormfloder og/eller en kombination af dem. En generel udfordring er også, at mange byer er anlagt omkring å-løb, og det giver ofte problemer. Desuden ser vi også, at mange kommuner stadigt vælger at sælge grunde med nem adgang til vandet. Ofte er disse områder i risiko for at bliver oversvømmet i fremtiden, og den risiko skal der naturligvis også tages højde for.

Det er også vigtigt at skabe digitale, dynamiske modelleringer, som viser, hvor og hvordan oversvømmelser kan ramme i deres specifikke områder. Mange data ligger nu frit tilgængelige, og kommunen kan bruge dem i modelleringerne til at få et bredt billede af risici fra højere grundvand, stormflod og øget nedbør.

3: Indtænk klimasikring og fremme af biodiversitet, hver gang der skal en spade i jorden

Q: Kan du give eksempler på det?

A: Hvis kommunen ønsker en ny rundkørsel, park eller legeplads til gavn for bedre byliv – så kan de overveje, om den samtidig vil kunne bruges til at opsamle vand ved oversvømmelser. Hvis det er tilfældet, så kan den medfinansieres af forsyningsselskaberne, som i nogle tilfælde kan betale op til 100 % af anlægs- og driftsudgifterne.

Et godt eksempel på det er Remiseparken i København, som både bruges til klimasikring, til at sportsaktiviteter som skating og cykling og er med til at fremme biodiversiteten i byen.


”Hver gang der skal en spade i jorden, har I en mulighed for at løse nogle af fremtidens klima- og miljøudfordringer”

 

Lige meget hvad der skal bygges, så tænk klimaforandringer ind. Plejehjem, skoler eller biblioteker. Og hver gang der skal en spade i jorden, har kommunen mulighed for at løse nogle af fremtidens klima- og miljøudfordringer.

Mange private investorer vil også have interesse i at investere i klimasikring i samarbejde med kommunen, da der er en fælles interesse i at beskytte investeringen ved fx byudviklingsprojekter. Det samme vil være tilfældet med boligforeninger og andre private aktører.

Endelig er det en rigtig god ide at få de forskellige områder i kommunernes organisation til at samarbejde tæt, som transport, byggeri, erhvervsudvikling og miljø. Få alle til at tage ejerskab til klimasikringen.


4: Inddrag borgerne, og fortæl hvad de skal vænne sig til.

Q: Hvad kan du rådgive kommunerne om ift. kommunikationen?

A: Kommunerne får sjældent succes med nye projekter uden borgernes støtte. Det er derfor vigtigt, at skabe en tæt dialog med borgere om risici og muligheder ved klimaforandringer og behovet for handling. Det skal skabe accept og forståelse for eventuelle gener, når fx et nyt anlægsarbejde sættes i gang, men også sættes fokus på mulighederne for at samtænke klimatilpasning med flere grønne områder, adgang til vildere natur og højere biodiversitet i nærmiljøerne.

Et godt eksempel er Vejle, hvor borgerinddragelsen har været helt eksemplarisk. Her er borgerne informeret både om de kort- og langsigtede planer for byens klimasikringen og de stigende risici for oversvømmelser fra åerne og vandparkering, når havvandet stuver op.

Borgerne får at vide, hvorfor nye huse i kommunen bygges højt, hvordan planer for øget biodiversitet og mere skovrejsning indtænkes og, hvordan det hænger sammen med fremtidens klimaløsninger.

Download 26 ekspertanbefalinger og undersøgelse

Kontakt os

Jens Christian Riise 

Med sin mange års erfaring som kystsikringsekspert fra  både Danmark og udlandet er Jens Christian den oplagte sparringspartner, når I skal have udarbejdet en klimatilpasningsplan. Jens kan hjælpe jer med alt fra de overordnede visioner til en konkret og håndgribelig handlingsplan.

M: +45 51 61 26 63 

Hvilke grønne indsatser ønsker danskerne, at kommunerne prioriterer?

Vi har spurgt 1.000 borgere fra landets kommuner, hvilke klima- og miljøtiltag, kommunerne skal prioritere. Få svar på: 

  • Hvilke grønne indsatser mener borgerne er vigtigst?  
  • Hvilke klimavenlige valg har borgerne  svært ved at foretage? 
  • Hvilke 26 råd giver vores eksperter til kommunerne? 

Er du interesseret i, hvordan svarene fordeler sig?

Få adgang til hele undersøgelsen her.

God fornøjelse. 

Snippet

 

 

 

Download undersøgelse + 26 ekspertråd

Du modtager anbefalingerne på e-mail

Læs om vores arbejde med bæredygtighed i andre kommuner 

Bæredygtigt byggeri: Et gennemtænkt rådhus

Rambøll har hjulpet med et rådhus, hvor både den miljømæssige, sociale og økonomiske bæredygtighed er i top.


Læs mere om projektet  

Klimasikring og biodiversitet: Vild natur i byen

Parken skal invitere til slentreture gennem frugtlunden, klatring og opdagelser i vild natur. Borgerne får oplevelsen af at være tæt på den vilde natur.

Læs mere om projektet

Ny plan for kollektiv trafik i Vejle Kommune

I Vejle Kommune har man valgt at gentænke den kollektive trafik helt. Resultatet er en ny plan for bustrafikken og et strategisk afsæt for langsigtet mobilitetsplanlægning.

Læs mere om projektet

Bæredygtigt byggeri: Udvidelse af folkeskole

Katrinedals Skole er blevet gennemgribende renoveret og udvidet, så den i dag fremstår som en topmoderne, fleksibel og fremtidssikret ramme for kreativ undervisning.

Læs mere om projektet

Varmepumper på spildevand giver både fjernkøling og varme i Tårnby

Et nyt energianlæg på Tårnby Renseanlæg leverer både fjernvarme og fjernkøling. Anlægget, som Rambøll har idéudviklet og designet på vegne af Tårnby Forsyning, er til stor fordel for både samfundsøkonomi, CO2-regnskab og virksomhederne i det nye erhvervsområde Scanport.

Læs mere om projektet her.

Plan for ladeinfrastruktur til el-biler i Esbjerg Kommune

I Esbjerg Kommunes Vision 2025 er der et politisk ønske om at være en grøn foregangskommune. Kommunen har mulighed for at benytte sine betydningsfulde rolle som bygherre, myndighed, arbejdsgiver og flådeejer til at understøtte udviklingen og dermed bidrage til en reduktion af transportsektorens CO2-udledning.

Læs mere om projektet her.