Innovationsforum - Transformation av stadsmiljön

Den Återskapande Staden

Låt oss prata om vinster.
För människan, naturen och vår byggda miljö.
Lär dig mer om hur stadsmiljöer kan transformeras och upptäck nya affärsmöjligheter!

.

 

Omställning på systemnivå kräver en kraftsamling
en gemensam vision om ett samhälle i transformation där staden går från att nyttja naturen till att leva med den i symbios. Men hur bygger vi en Återskapande stad? En resilient stad som inspireras av naturens ekosystem, som binder koldioxid och bidrar till biologisk mångfald. En stad som försörjer sina invånare med mat, rent vatten och energi i en rättvis och cirkulär ekonomi.

Vad har Uppsala, Amsterdam och Singapore gemensamt?
Det är tre städer som  ligger i framkant inom cirkulära byggprocesser och regenerativa lösningar.  En annan sak de tre städerna har gemensamt är att de fått hjälp av Rambolls experter för att hamna där de är idag. 

Våra experter delar med sig av sin spetskompetens inom cirkulära och regenerativa: byggprocesser, vatten-, energi- och resursflöden, mobilitetslösningar, material, hälsosamma miljöer och affärsmodeller.

För att möta de utmaningar byggbranschen står inför samlar vi representanter för kommuner, byggherrar, myndigheter och finans och arbetar gränsöverskridande i backcasting workshops. 

VID FRÅGOR:
Kontakta
Jelena Mijanovic

landningssida test

 

 

Vad har Uppsala, Amsterdam och Singapore gemensamt? 

Uppsala ökar återbruk med visionen 100%

I Uppsala kommuns strävan att bli klimatpositiva till 2050 har man tagit sig an ett nytt banbrytande byggprojekt med visionen att 100% av materialet från nedmonterade byggnader ska återanvändas. Innovativa cirkulära byggprocesser har utvecklats med ambitionen att minska utsläpp av koldioxid, byggavfall, utvinning av nya råvaror och ny produktion.

Det utvunna materialet från nedmonterade byggnader i ett område ska användas i nya byggnader i tre andra områden i Uppsala. Matchningsprocessen mellan donator- och mottagarbyggnader har krävt en uppskalning till stadsnivå; strategier för försäljning och avsättning av återbruksprodukter och nya affärsmodeller för aktörer längs värdekedjan. Allt material har inventerats, bedömts och sorterats efter potential för främst återanvändning och sedan återvinning enligt EU:s avfallshierarki. Metoder för digitalisering, kvalitetssäkring och demontering har utvecklats. Uppsala tar i samband med projektet fram en handbok för cirkulär resurshantering i byggd miljö.

 

Projektet är ett samarbete med EU-initiativet NetZeroCity för klimatneutrala stadsdelar.

 

Hållbar stadsutveckling (Uppsala.se) 

Amsterdam ökar användning av biobaserade byggmaterial

År 2050 kommer Amsterdams ekonomi att vara helt cirkulär. För att lyckas med det fokuserar staden på tre huvudområden som gör störst avtryck på miljön: mat, produkter och den byggda miljön.

Enligt ’Implementeringsagendan för ett cirkulärt Amsterdam 2023-2026’ beror över 80% av Amsterdams CO2-utsläpp på stadens materialanvändning. Kostnaden för att förebygga de ekologiska skador som orsakats av materialanvändning uppskattades år 2020 till 5,6 miljarder euro och innebär att allt nyproducerat i genomsnitt skulle behöva bli 42% dyrare. För att hantera de negativa miljöeffekterna av utvinning, produktion och transport av produkter har man infört Miljökostnadsindikator (Environmental Cost Indicator - ECI). ECI används som kvalitetskriterium i anbud av flera myndigheter, inklusive generaldirektoratet för offentliga arbeten och vattenmyndigheten. På så sätt stödjer staden utvecklingen av miljövänliga och biobaserade byggmaterial.

Policy Circular Economy
The endless cycle of producing, using, and then discarding goods is depleting our natural resources and polluting the environment.
Amsterdam Circular Agenda

 

Singapore ökar biodiversitet

Singapore ska transformeras till en ’Stad i natur’. Man planerar att bygga vidare på det som redan finns och återställa djur och växtliv i den byggda miljön. Målet är en uthållig stad som bidrar till biodiversitet och upplevelserika platser. Man vill höja välmående hos alla sina invånare, människor och djur. Inom Singapore Green Plan 2030 finns fem nyckelstrategier för att uppnå visionen om en ’Stad i natur’:

  1. Utöka nätverket av naturliga parker
  2. Intensifiera naturen i trädgårdar och parker
  3. Återställa naturen i stadsmiljön
  4. Stärka kopplingen mellan Singapores grönområden
  5. Förbättra djurhantering och veterinärvård

Alla punkter ovan utvecklas med invånarnas stöd och engagemang.

Singapore Green Plan 2030
Learn how Singapore will transform into a global city of sustainability with the Singapore Green Plan 2030.

 

Möt vårt expertteam inom cirkulära processer

 

Backcasting_DenÅterskapandeStaden3

Gränsöverskridande Backcasting workshops

 
Workshopen bygger på metoden ’Backcasting’ där vi utgår från en tydlig vision om Den återskapande staden.
Vi kommer att arbeta i tvärvetenskapliga team för att ta fram lösningsansatser som leder oss mot en
cirkulär ekonomi och klimatneutralitet år 2045.

Till skillnad från stegvis innovation som baseras på dagens förutsättningar så kräver Backcasting ett banbrytande tankesätt
och bidrar därmed till en snabbare transformation av bygg- och fastighetsbranschen.
 
Back-casting är en workshopmetodsom främjar disruptiv innovation. Till skillnad från inkrementell innovation som utgår från dagsläget så startar back castingen i ett framtida önskat läge, i det här fallet Den återskapande staden som är 100% cirkulär (idag ligger Sverige på 3,4%). Metoden identifierar nödvändiga steg ”baklänges” för att påskynda förflyttningen mot det önskade läget. Ellen MacArthurs definition av cirkulär ekonomi, en beskrivning av Den återskapande staden och din organisations cirkulära beredskap kommer att utgöra grund för workshopen.
 
Fokus ligger på städer (stadsutveckling) då de spelar en avgörande roll genom sin täthet och koncentration av producerande företag och konsumerande medborgare som genererar material- och resursflöden med cirkulär potential. Dessutom tar städerna inom EU bara upp 4 % av landytan, men de är hem för 75 % av EU-medborgarna, de förbrukar över 65 % av världens energi och står för mer än 70 % av de globala CO2-utsläppen.
 
För att möjliggöra den enorma och nödvändiga förflyttningen från 3,4% till 100% cirkularitet så måste stadens olika system samverka likt naturens kretslopp, där ett systems ”avfall” blir resurs i ett annat. Vi har därför i workshopen samlat våra experter inom vattensystem, energisystem, transport, miljö och hälsa, byggnation och biologisk mångfald. Tillsammans med deltagarna brainstormar vi kring möjliga scenarios och lösningar som leder till Den återskapande staden.
 
Målgrupp: kommuner, byggherrar, finans och myndigheter.

“Innovation is a cross-cutting priority contributing to both the green and digital transition,
European competitiveness, 
economic security and open strategic autonomy.” 
News Article, 20 March 2024, EU Directorate-General for Research and Innovation.