Halvdagsutbildning på plats eller distans

Brottsförebyggande och trygghetsfrämjande arbete

Vad behöver du som förtroendevald känna till om brottsförebyggande och trygghetssfrämjande arbete? Hur kommer nya lagen påverka kommuner och vilket ansvar kommer politiken ha för när kommuners arbete regleras i lag?

Ny lagstiftning börjar gälla från och med 2023. I den fastställs kommuners ansvar och uppdrag i det brottsförebyggande arbetet. Ett antal ansvarsområden specificeras och politiken får ett övergripande ansvar för det brottsförebyggande arbetet i en kommun. Kommunstyrelsen eller den nämnd som utses ska hållas kontinuerligt informerade och ha god insyn i arbetet. En god implemetering av den nya lagstiftningen kräver kunskaper inom ämnet.

Intresserad av vår utbildning?

Skicka in en intresseanmälan för mer information och ett kostnadsförslag.

Målgrupp

Kursen vänder sig till politiska aktiva på alla nivåer i en kommun. Inga förkunskaper krävs.

Kursen ger dig

Kursen ger dig som arbetar som politiskt aktiv i en kommun goda teoretiska och praktiska kunskaper i brottsförebyggande arbete utifrån det lokala perspektivet. Du utrustas med förståelse av samverkansarbete och de olika perspektiven inom brottsförebyggande arbete. Du kommer efter kursen kunna följa brottsförebyggande arbete lokalt och ha god förståelse för vilka aktiviteter som genomförs och hur dessa utvärderas och följs upp.

Ur kursens innehåll
  • Definitioner och gemensamt språk om brottsförebyggande och trygghetsarbetet lokalt
  • Grundläggande förståelse för mekanismer i brottsförebyggande arbete
  • Hur arbetar kommunen idag?
  • Vad innebär den nya lagen för kommunens arbete?
  • Vilken blir politikens roll i samband med den nya lagen?
Omfattning

Denna utbildning är en halvdagsutbildning och kan hållas på plats hos er eller på distans.

Kursledare

Ramboll Resilience

Erik Mangen

Erik har en gedigen erfarenhet av statligt och kommunalt trygghets- och säkerhetsarbete och  vana av att kunskaps-och förmågehöja genom olika utbildningar och produktion av funktionella rutiner. Erik har haft en ledande och samordnande roll i tidigare anställningar och även rådgivande funktion så att trygghets- och säkerhetsaspekter tillvaratagits i arbetet både inom sociala och situationella domäner i kommunalt arbete. Med erfarenhet som tidigare polis och beteendevetare i grunden har Erik stor förståelse för formella processer i samverkan och det mänskliga beteenden som centralt styrande i allt vi gör.

 

Ramboll Resilience

Catarina Klockerud

Catarina har lång (27år) erfarenhet av att ha arbetat kommunalt både i verksamhet och på strategisk övergripande nivå. Det har varit brottsförebyggande arbete, trygghetsskapande arbete, stabsarbete, socialt arbete, arbete inom skola, samverkan inom och mellan myndigheter samt civilsamhälle. Hon har erfarenhet från kommuner i olika storlek och har god kunskap om de olika utmaningar som finns i en kommun idag, både socialt och situationellt. Inom det brottsförebyggande arbetet har Catarina haft en kommunövergripande samordnande roll som samverkat med andra aktörer men även arbetat nära förtroendevalda i olika politiska organ. Catarina har vid flertalet tillfällen föreläst om hur viktigt det brottsförebyggande arbetet som en kommun gör är.